• Trailerladen

Het paard dat niet op de trailer wou…

INGRID: Mijn kennismaking met Magali begon toen mijn paard Jasmir 4 jaar was en al snel besloten had om niet op de trailer te gaan. Het ging van slecht op de trailer gaan tot een problematische avond waarbij iedereen op het wedstrijd terrein al naar huis was behalve wij,… 

Niets om trots op te zijn, maar wellicht een situatie die velen onder ons meemaken. Alle soorten aanpak passeerden die dag de revue, touwtrekken, zweep, longe, duwen, met als kers op de taart een hoop helpers en  toeschouwers! Zowel ik als mijn paard hadden mentaal en fysiek onze grens toen bereikt. Ik besliste die avond 1 ding, dit wou ik zo niet!  En al zeker niet de ‘ goede raad ‘ die me gegeven werd. Eens heel goed afstraffen zeggen ze dan! Ik was er zeker van dat er een andere manier bestond, maar we hadden beide hulp nodig om dat doel te bereiken. 

Ik contacteerde Magali die me verzekerde dat alles in orde ging komen. Ik keek met ongeduld uit naar de eerste sessie. Ondertussen bleef mijn vertrouwde ruiteromgeving sceptisch, volgens hen was de oplossing voor de hand liggend…  Op dat moment moet je op jezelf vertrouwen, ik was er zeker van dat Jasmir ergens bang van was of iets niet goed begrepen had, ik wilde hem kunnen vertellen dat er niets aan de hand was en hem leren dat een trailer niet zo eng was. 

Magali was de eerste persoon die Jasmir kon uitleggen dat de trailer helemaal niet zo eng was, eerlijk gezegd was dat zelfs op minder dan een uurtje klaar. Een beetje grondwerk, allemaal nieuw voor hem, en na enkele pogingen, hup de trailer op ! 

Dan begint de les voor jezelf, onder het zadel lijkt alles evident en heb je na zoveel jaren een duidelijk beeld van wat je wil en hoe je de zaken aanpakt. Het grondwerk was een nieuwe wereld voor me, maar wel eentje die me uitdaagde. De dingen die je op de grond leert, het vertrouwen met je paard , dat neem je mee in het zadel. Magali houdt je met veel geduld vaak een spiegel voor van wat je doet, en stelt ook in vraag waarom je bepaalde handelingen wel of niet doet. 

Het trailer laden ging na 2 à 3 sessies veel beter, maar eerlijk zijn, oefenen bleef de boodschap. Na die ene problematische avond, waren mijn paard, mezelf en de trailer het perfecte decor geworden voor een gratis portie stress en onzekerheid! Net op die momenten, als je oefent krijg je vaak gezelschap van toeschouwers die toch vinden dat je een beetje raar bezig bent met je paard. Gelukkig hebben we onder deskundig oog van Magali volgehouden. Ondertussen laad ik mijn paard met een los touw zonder problemen en kan ik ook overal alleen naartoe, zonder een ‘ trailer hulpje ‘ nodig te hebben. 

Het bleef niet enkel bij trailer laden, ondertussen heb ik van  Magali nog heel wat andere horsemanship skills bijgeleerd. 

Voor mij, 5 jaar later zijn de lessen met Magali een regelmatige coaching geworden. Dit sluit voor mij perfect aan bij springtraining en wedstrijd ritme. Regelmatig ook met andere paarden, eender welk probleem overloop ik met Magali en samen kijken we naar oplossingen. Altijd met respect voor het paard, en niet te vergeten een dosis fun en motivatie ! 

Ingrid en Jasmir