• Gedragsproblemen

Belgisch trekpaard Ziggy – probleemgedrag

Ziggy is opdringerig, schopt, dreigt te bijten en ik ben er bang van. En oh, ja, hij weegt bijna 900 kg.” Dit was min of meer mijn verzoek aan Magali. En toch zei ze “ik kom af.”

Het verdict na de eerste evaluatie was niet echt hoopgevend: Ziggy gedraagt zich zoals een ‘papflesveulen’ doordat hij als jong paard de belangrijke sociale opvoeding door soortgenoten heeft gemist. Ziggy was namelijk bij ons gekomen toen hij 6 maanden was. Hij was onbeleerd, zat vol wormen en moest vrij snel twee keer geopereerd worden (koliek gevolgd door breuk waarbij hij ook een infectie had opgelopen). Gevolg: 6 maanden revalidatie zonder contact met andere paarden. Magali’s evaluatie gaf geen garantie dat we het gemiste leerproces door soortgenoten ooit nog zouden kunnen inhalen.
De eerste les was Ziggy heel ‘stout’ en ‘dominant’. Hij kende zijn kracht en zijn gewicht. Maar Magali bleef rustig. Ze observeerde, probeerde, slaagde, faalde en probeerde opnieuw. Zonder stemverheffing, zonder zweepslagen en zonder snoep 🙂 . Als baasje zonk de moed me in de schoenen, maar toch voelde ik aan dat, als iemand het beest kan temmen, het Magali zou zijn.  

Magali’s manier van lesgeven lijkt zo eenvoudig en natuurlijk, en toch is ze erin geslaagd om na een achttal lessen Ziggy te transformeren van een paard ‘dat niet te benaderen is’ tot een ‘lompe maar overenthousiaste knol’. We zijn er nog niet helemaal, maar haar aanpak werkt en elke les is een stap vooruit, zowel voor het beestje als voor het baasje.

Magali helpt ons ook verder bij de training van ons andere boerenpaard en onze 2 ezels. Dus, Magali, je hebt hier nog een tijdje werk!