• Artikels

Voor elk probleem een oplossing – deel 1

Je paard blijft niet stilstaan bij het douchen of schrikt bij het gebruiken van de vliegenspray. Bij het horen van het scheerapparaat gaat hij in de verdediging, hij panikeert bij het zien van de dierenarts of weigert om rustig z’n voeten op te heffen bij de hoefsmid. Vervelend toch?  Hieronder heb je alvast een aantal tips om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Douchen

Je paard is bang van water? Nee hoor, paarden zijn niet ‘bang’ van water. Ze drinken water en van de regen hebben ze ook geen last… dus het water zelf is niet het probleem. Wat ze eng vinden is de plotse waterstraal die tevoorschijn komt en het geluid dat hiermee gepaard gaat. 

Dit verklaart ook waarom hij misschien niet naar de doucheplaats wil. Hij wantrouwt die plaats omdat hij deze, na een angstige ervaring, met iets negatief gaat associëren. Werk aan het vertrouwen zodat je paard je overal vol vertrouwen volgt, ook naar de wasplaats. Laat hem eerst wennen aan de plaats op zich, vooraleer je de waterkraan opendraait. Maak van de wasplaats een aangename plaats. 

Wil je je (jonge) paard voor het eerst douchen of heb je een paard dat een negatieve ervaring heeft gehad, zorg dan voor een plaats waar je voldoende bewegingsruimte hebt. Het beste ga je hem buiten douchen op een warme dag. De verfrissende douche zal hij dan wel kunnen appreciëren. Richt de waterstraal eerst naar de grond, naast je paard. Hierdoor geef je hem de kans om te zien wat er gebeurt en te wennen aan het geluid en de straal.

Pas het principe van ‘naderen en terugtrekken’ toe. Dit wil zeggen dat je de waterstraal dichterbij laat komen en terug op afstand brengt wanneer je paard ontspannen reageert. Zolang je paard probeert weg te lopen van de waterstraal blijf je hem rustig volgen. Je stopt pas als hij ook stopt. Blijf dit toepassen tot je zijn benen kan afspuiten. Pas na de benen, ga je ook de rest van z’n lichaam douchen. Blijft hij ook nu staan, dan ga je als ‘beloning’ de douche terug verwijderen. Pas dit toe tot hij de douche volledig aanvaardt en zelf als aangenaam gaat ervaren (afkoelen op een warme dag).  Heb je een nieuwsgierig paard, laat hem dan eens drinken terwijl je hem doucht. 

Spray

Heel wat paarden houden niet van de vliegenspray. Het is waarschijnlijk niet de spray op zich die ze eng vinden, wel het plotse geluidje en het gevoel vinden ze in het begin wat vervelend. Het is belangrijk dat je niet stopt met sprayen als je paard angst of onwennigheid vertoont en van de spray wegstapt. Ook dit proces is een deel van het ‘desensibiliseren’. Leer je paard dat de prikkel (hier het sprayen) stopt als hij zich ontspant en stilstaat. Vul de spray met water om te voorkomen dat je je product helemaal opgebruikt. Blijf sprayen tot je paard stilstaat. Dit doe je uiteraard aan beide kanten. 

Scheren

Ook het scheerapparaat lijkt niet de grootste vriend van heel wat paarden. Wil je je paard graag scheren, begin dan tijdig met de voorbereiding zodat de dag zelf alles vlot, ontspannen en veilig verloopt. 

Laat je paard eerst wennen aan het geluid. Dit kan je doen met een elektrische tandenborstel. Deze maakt een gelijkaardig geluid waarmee je gemakkelijk kan oefenen.

Begin op neutrale plaatsen, zoals zijn hals en rug. Nadien ga je progressief de meer gevoelige zones gaan desensibiliseren: achterhand, buik, benen en tenslotte z’n hoofd.Eens je paard het geluid aanvaardt, ga je hem met de tandenborstel overal aanraken.

Maak dezelfde bewegingen alsof je hem zou scheren. Indien je paard angstig reageert en wegstapt, blijf je verder doen tot hij stopt. Dit is een normale reactie, maar we gaan hem ervan overtuigen dat stilstaan beter is dan vluchten. Ga zo door tot je hem overal kan aanraken terwijl hij rustig blijft staan. 

Leg het scheerapparaat ook eens naast een emmer eten. Op deze manier laat je je paard wennen aan het geluid terwijl hij eet. Je krijgt zo een positieve associatie.

Gebruik geen praam, ga je paard niet in een hoekje duwen en gebruik geen verdoving om je paard te scheren. Dit zorgt er enkel voor dat hij de volgende keer nog heftiger zal reageren omdat hij het scheren als onaangenaam heeft ervaren. Het heeft geen zin om een gevecht aan te gaan met je paard. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat hij begrijpt wat we van hem verwachten. Werk aan het vertrouwen, leer hem stilstaan zonder dwang en geef hem de nodige tijd om te wennen aan het geluid en gevoel van het scheerapparaat. De tijd die je hiervoor neemt zal je tijdens het scheren zeker en vast terugwinnen.

‘Voetje’

Vergeet niet dat een paard een vluchtdier is. Zijn eerste reactie in een voor hem ‘gevaarlijke’ situatie is vluchten. Door een voet op te tillen, ontneem je hem de mogelijkheid om te vluchten. Ga dus eerst na of je je paard z’n benen overal kan strelen en of hij dit ook aanvaardt.

Indien dit niet lukt, werk je best eerst nog wat aan het vertrouwen aan de hand van basis grondwerk oefeningen. Desensibiliseer je paard aan je bewegingen, streel hem overal met je hand en eventueel je carrotstick als je best wat op afstand blijft. Neem geen onnodige risico’s en laat je begeleiden voordat de situatie te gevaarlijk zou worden. 

Je paard moet zijn evenwicht leren vinden op drie benen. Hiervoor is het belangrijk dat hij, voordat je zijn voet vraagt, mooi vierkant staat.  Indien dit niet het geval is, ga je hem eerst corrigeren. Hierdoor is zijn gewicht goed verdeeld over zijn vier benen en is het gemakkelijker voor hem om zijn voet op te tillen. 

Bind je paard niet vast als je dit voor de eerste keer doet. Neem de nodige tijd om dit op een rustige manier te laten verlopen. 

Wist je dat door druk te zetten ter hoogte van de zwilwrat je paard z’n voet zal opheffen. Dit is een reflex die elk paard heeft. De ene is uiteraard al wat gevoeliger dan de andere. Dit is een handig hulpmiddeltje. Ga niet staan trekken en duwen aan de voeten van een paard. ‘Vraag’ hem om zijn voet op te heffen, ‘leer’ het hem en alles verloopt zoveel rustiger. Zet druk op de zwilwrat (aan de voorbenen) en laat de druk los van zodra hij z’n voet opheft. Zo leer je hem dat dit het juiste antwoord is. Herhaal dit tot je z’n voet vlot kan oppakken en vraag hem om zijn voet steeds iets langer op te houden. 

Word niet kwaad als hij zijn evenwicht verliest of panikeert. Dit heeft geen enkele zin. Je riskeert enkel dat hij bang wordt, je niet meer vertrouwt en dit een negatieve ervaring wordt. Bereid je paard goed voor op de komst van de hoefsmid. Als je paard elke voet vlot kan opheffen ga je met een hamer zachtjes op de zool tikken zodat je hem laat wennen aan het werk van de hoefsmid. Een goede voorbereiding verlicht het werk van de hoefsmid, bespaart je paard van heel wat onnodige stress en garandeert meer veiligheid. 

Je paard houdt niet van de dierenarts

Jaarlijkse inentingen, ontworming, medicatie, ontsmetten van een wond,…  de dierenarts levert goed werk, al denken de paarden daar vaak anders over. Sommige paarden zetten het al op een lopen als ze de dierenarts uit de auto zien stappen. Dit wijst duidelijk op een negatieve associatie. Maar hoe maken we zo’n dierenarts bezoekje wat aangenamer?

Bereid je paard zo goed mogelijk voor op de komst van de dierenarts. Echt heel leuk zal je paard het niet vinden, maar je kan er wel voor zorgen dat heel wat stress en ongewenst gedrag vermeden wordt.  Neem ook hier je tijd om je paard te leren ontspannen.

Voor het geven van een prikje is het wenselijk dat het paard z’n halsspieren ontspant en mooi stil blijft staan. Dit kan je je paard leren, door het geven van een inenting na te bootsen met een balpen of tandenstoker.

Zet druk met de balpen op de hals van het paard en vraag tegelijkertijd aan je paard om z’n hoofd naar beneden te brengen. Dit doe je door neerwaartse druk te zetten op het halster. Je lost de druk, zowel van de balpen als de neerwaarse druk van zodra hij z’n hoofd laat zakken en ontspant. Zo leer je hem dat hij, door zich te ontspannen van de druk af kan geraken. Oefen dit regelmatig zodat het een gewoonte wordt. Leer je paard de juiste oplossing te zoeken. Kan hij van de druk afgeraken door z’n hoofd heel hoog te houden, te schudden of te gaan stijgeren, dan is dit voor hem ook een oplossing. Aan jou dus om hem het tegendeel te bewijzen door de druk pas te lossen als hij het juiste antwoord geeft, namelijk ‘ontspannen’.  

Uiteraard is het hier ook belangrijk dat je een goede band hebt met je paard en dat hij elke keer opnieuw kan vertrouwen op je goede raad.

Heeft je paard een hekel aan de ontwormingspasta? Geef hem dan af en toe een spuit gevuld met appelmoes op dezelfde manier als het geven van de ontworming. Al snel zal hij dit als positief ervaren. De dag dat hij ontwormd moet worden zal het al stukken vlotter verlopen. Geef hem na de ontworming ook nog wat appelmoes zodat het een positiever ervaring blijft.

Dient je paard medicatie in te nemen dan kan je deze ook vermengen met appelmoes of wat honing.  Veel paarden zijn nogal kieskeurig en laten hun eten staan als de medicatie er tussen is gemengd. Verstopt het pilletje in een appel of vermeng tussen wat wortels. Ga op zoek naar het trucje die voor jouw paard het beste werkt.

Wil je graag begeleiding bij het oplossen van deze problemen, aarzel dan niet om me te contacteren.